donderdag 30 november 2023

Peiling: animo voor EU en Navo neemt iets af

De steun van de Oekraïners voor toetreding van hun land tot de Europese Unie en de Navo blijft groot, maar neemt wel iets af. Dat is met name het geval bij de oudere Oekraïners en in het oosten en zuiden van het land waar hevig gevochten wordt. Tegelijkertijd moet worden geconstateerd aan de hand van een peiling van het onderzoeksbureau dat slechts 5 procent van de Oekraïners het niet ziet zitten dat hun land deel gaat uitmaken van de Europese Unie en de Navo.

Rating constateerde in juli dat 85 procent van de Oekraïners voor toetreding tot de EU zou stemmen als er een referendum wordt gehouden. Nu is dat 78 procent. Wat betreft de Navo ging het in juli om 83 procent en nu is dat 77 procent. 

In de peiling werd ook gevraagd of het land lid zou moeten worden van de Navo als de veiligheidsgarantie (artikel 5) van het militaire bondgenootschap alleen geldt voor de niet door Rusland bezette delen van Oekraïne. Hier zegt 53 procent nee tegen, terwijl 43 procent in meer of mindere mate voorstander is. Het idee om alleen het niet bezette Oekraïne deel te laten uitmaken van de Navo werd onlangs geopperd door Anders Fogh Rasmussen, oud secretaris-generaal van de Navo. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: