zaterdag 9 december 2023

Polen ontkent blokkeren militaire hulp aan grens

Polen ontkent dat door de blokkade van boze transportondernemers het wapentransport naar Oekraïne is gehinderd. 'Ik ontken dit volstrekt. Militaire konvooien worden begeleid door de
militaire politie. Ze zijn gelijkgesteld met voertuigen van de nooddiensten en zeker geen gijzelaars van welk protest dan ook', aldus onderminister voor Defensie Marcin Ociepa in een reactie op een artikel in de New York Times waarin de Oekraïense soldaat Oleksandr zegt dat de blokkade er voor heeft gezorgd dat zijn eenheid nog altijd niet de beschikking heeft over de nachtkijkers waaraan grote behoeft is. 

De betogers aan de Pools-Oekraïense zeggen weliswaar dat ze hulptransporten en het vervoer van andere noodzakelijke goederen niet tegen houden, maar Oekraïense transportbedrijven hebben al laten weten dat hen niet werd toegestaan om medische apparatuur en andere niet-commerciële goederen de grens over te brengen. 

De blokkade van boze Poolse transporteurs duurt inmiddels al een maand. Railvervoerder Oekrzaliznitsja bracht donderdag 23 vrachtwagens per spoor de grens over. Europarlementariërs uit meerder landen hebben vandaag de Poolse president Andrzej Duda en andere EU-leiders opgeroepen om 'met onmiddellijke ingang' een einde te maken aan de blokkade die Oekraïne grote economische schade berokkent. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: