dinsdag 19 december 2023

Russische Kinzhal steeds minder 'onoverwinnelijk'

De Oekraïense luchtmacht weet met succes een van de Russische 'superwapens' onschadelijk te maken. Het gaat om de hypersonische ballistische Kinzhal raket. Tot deze conclusie komen de Britse militaire inlichtingendiensten nadat de luchtmacht vorige week opnieuw een Kinzhal uit de lucht wist te schieten. De raket had waarschijnlijk een luchtmachtbasis in het midden van het land als doelwit. 

De Kinzhal (Dolk) werd in 2018 door president Vladimir Poetin gepresenteerd als een van de nieuwe zes onverslaanbare 'superwapens'. De raket kan worden afgevuurd vanaf een bommenwerper of een gevechtsvliegtuig en zou een bereik hebben van 2.000 kilometer. Kinzhals richtten meerdere keren schade aan de Oekraïense infrastructuur aan, maar in mei van dit jaar werd een eerste Kinzhal met het luchtverdedigingssysteem Patriot uit de lucht geschoten.

Afgelopen donderdag ging voor het eerst sinds augustus weer een Kinzhal richting Oekraïne. Het opnieuw neerschieten van de 'onoverwinnelijk' geachte raket wordt gezien als een klap voor het Russische moreel. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Wikipedia, foto: Army Recognition

    Geen opmerkingen: