dinsdag 5 december 2023

Nederland geeft 17 miljoen voor justitie Oekraïne

Demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken heeft Oekraïne 17 miljoen euro toegezegd. Daarvan is 9 miljoen euro bestemd voor het project Restoring Dignity and Justice in Ukraine. Dat ondersteunt de Oekraïense justitiële sector met name in de strijd tegen seksueel en gender-gerelateerd geweld. De overige 8 miljoen euro gaat onder meer naar het Openbaar Ministerie en de politie in de gebieden die zijn heroverd op Rusland.

Bruins Slot sprak tijdens een tweedaags bezoek aan Oekraïne met president Volodimir Zelensky en minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken. In die gesprekken zei ze dat de oorlogsmisdaden die tegen Oekraïners zijn begaan niet onbestraft mogen blijven. Ook noemde ze de oorlog een zaak van lange adem, waarin de EU en de NAVO Oekraïne moeten blijven steunen. 'Als we hierin verslappen, geven we Poetin precies waar hij op hoopt.'

De minister sprak met de Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets over de ontvoering van duizenden Oekraïense kinderen door Rusland. Onderwerp van gesprek was onder meer hoe Nederland kan helpen bij het herenigen van deze kinderen met hun families.

Bron: NOS, foto: website president Zelenki

Geen opmerkingen: