dinsdag 5 december 2023

Oekraïense export fors onderuit door blokkades

De Oekraïense export is afgelopen maand met 40 procent gekrompen als gevolg van de problemen aan de grens met eerst Polen en inmiddels ook Slowakije en Hongarije. Volgens voorzitter Danilo Hetmantsjev van de parlementscommissie voor belastingen gaat het al om 400 miljoen euro omzetverlies voor het bedrijfsleven, terwijl de Oekraïense schatkist inmiddels voor 253,5 miljoen euro aan accijnzen heeft gemist sinds het begin van de problemen aan de Poolse grens op 6 november.

Hetmansjev deed op de nationale televisie een oproep aan de regeringen van de buurlanden op om snel een eind te maken aan de blokkades waardoor duizenden vrachtwagens aan de grens tegen worden gehouden. 

'Door Oekraïne te verzwakken helpen jullie onze gezamenlijke vijand. Onherroepelijk vindt dit ook z'n weerslag op de economieën van onze buurlanden, terwijl de blokkade het werk is van marginale politieke krachten die beslist niet de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen. Daarom ben ik er van overtuigd dat het verstandiger is om geen politieke spelletjes te spelen, maar te voldoen aan de Europese regelgeving die uit gaat van vrij verkeer binnen de Europese Unie.'

De Europese Commissie houdt intussen vast aan de visumvrije doortocht van Oekraïense vrachtwagens, in ieder geval tot juli volgend jaar. De belangrijkste eis van de Poolse transporteurs is dat die van tafel gaat. Aan andere eisen is inmiddels wel tegemoet gekomen door Oekraïne, maar dat heeft er tot nu toe alleen voor gezorgd dat lege vrachtwagens Polen in mogen. 

Slowaakse en Hongaarse transportbedrijven blokkeren ook grensovergangen uit solidariteit met hun Poolse collega's. De blokkade bij de Slowaakse grensovergang Visne Nemecke-Oezjhorod is overigens vanmorgen opgeschort 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: