maandag 18 december 2023

Tarnavski: leger kampt met fors munitietekort

Brigadegeneraal Oleksandr Tarnavski zegt dat Oekraïense troepen aan de frontlinie van de gevechten kampen met een tekort aan munitie, en dat sommige militaire acties zijn afgeschaald vanwege het uitblijven van buitenlandse steun. Dat zegt hij tegen persbureau Reuters. 
Volgens hem is er vooral een probleem met granaten van na de Sovjet-tijd. 

Tarnavski spreekt van een 'heel groot probleem' en zegt dat het uitblijven van buitenlandse steun gevolgen heeft voor de strijd op het slagveld. De hoeveelheid munitie waarover Oekraïne beschikt, is niet genoeg, zegt de brigadegeneraal. Hij zegt dat het Oekraïense leger zijn doelen bijstelt en dat munitie wordt herverdeeld. De topmilitair zegt dat ook Rusland kampt met een tekort aan munitie.

Tarnavski verwacht dat nog altijd dat er overwinningen geboekt kunnen worden. In sommige gebieden zijn de Oekraïners volgens hem in het defensief gedrukt, in andere gebieden valt Oekraïne aan. 'En we bereiden onze reserves voor op verdere grote acties.'

Generaal Tarnavski leidde vorig jaar een tegenoffensief waarbij Russische troepen uit de zuidelijke stad Cherson werd verdreven. Ook had hij een belangrijke rol bij het Oekraïense offensief in de regio Zaporizja.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: