maandag 4 december 2023

Spannende tijd voor Oekraïne als toekomst EU-lid

Halverwege deze maand moet duidelijk worden of de Europese Unie daadwerkelijk bereid is om te onderhandelen over de toetreding van Oekraïne en Moldavië. De ambassadeurs van de 27 lidstaten bij de Europese Unie komen morgen bijeen in Brussel. 

Het is het begin van een proces dat tijdens de conferentie van regeringsleiders op 14 en 15 december Oekraïne en Moldavië duidelijkheid moeten bieden wat hun perspectieven zijn op het lidmaatschap van de EU. Diplomaten en functionarissen van de Europese Unie zeggen dat er verandering op til is, maar vertellen er niet bij wat die verandering precies inhoudt.

De Europese Commissie bracht op 8 november een rapport uit waarin de aanbeveling wordt gedaan om de onderhandelingen met Oekraïne te beginnen, maar wel met de opmerking dat er meer hervormingen nodig zijn. De regering in Kyiv meent dat Oekraïne er klaar voor is om zich bij de Europese Unie te voegen. De gesprekken daarover zouden over twee jaar afgerond moeten worden. 

Hongarije kan de komende tijd roet in het eten gooien. De pro-Russische premier Viktor Orban wil dat de steun aan Oekraïne wordt herzien. Gebeurt dat niet, dan wil hij gebruik maken van het vetorecht om toetreding van Oekraïne tot de EU te blokkeren.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: