zondag 3 december 2023

Klitsjko vindt dat Oekraïne totalitaire staat wordt

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv zegt in een interview met het Duitse opinieweekblad Der Spiegel dat Oekraïne dreigt af te glijden naar een totalitaire staat. 'Als dit zo doorgaat, dan zijn we op enig moment net als Rusland waar alles af hangt van de grillen van één man', aldus Klitsjko die hiermee onverholen kritiek levert op president Volodimir Zelenski. 

Volgens de voormalige wereldkampioen boksen die bij de presidentsverkiezingen een van de uitdagers van Zelenski was Oekraïne stuurloos en chaotisch in de eerste maanden na het begin van de Russische invasie. Het was aan de burgemeesters van de grote steden om de leiding te nemen, om de inwoners te beschermen en het leger te steunen, terwijl diezelfde burgemeesters nu als lastposten worden gezien door Zelenski en zijn naaste medewerkers. 

Klitsjko mag dan burgemeester zijn van de Oekraïense hoofdstad, maar hij zegt dat hij Zelenski niet heeft gesproken sinds februari vorig jaar. Wel uitten Zelenski en naaste medewerkers van de president kritiek op de manier waarop Klitsjko de inwoners van Kyiv beschermde. Die kritiek klonk het luidst waar het de slechte staat van de schuilkelders betrof en de voortdurende stroomuitval waarmee de hoofdstad te maken had.

Klitsjko en Zelenski zitten elkaar in de haren vanaf het moment dat de laatste als president aantrad. Er zijn meerdere pogingen gedaan om Klitsjko af te zetten als burgemeester van Kyiv.  
De redactie van The Kyiv Independent heeft Zelenski's woordvoerder Serhi Nikiforov om commentaar gevraagd op Klitsjko's interview met Der Spiegel, maar kreeg geen reactie terug.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: