vrijdag 22 december 2023

Oekraïne moet Rusland weerstaan tot 2025

Het
 Oekraïense leger komt steeds meer onder druk te staan en de Westerse hulp droogt op. Wat nu? Voor de VS is het alvast cruciaal dat de Oekraïners tot 2025 kunnen standhouden tegen de Russen. Het is een wezenlijk element van het Amerikaanse gameplan, schrijft The New York Times. Deze 'hold-and-build'-strategie zou Oekraïne in staat moeten stellen om volgend jaar de binnenlandse wapenproductie op te voeren, zodat er meer langeafstandsdrones en -raketten worden geproduceerd.

Als het Oekraïense leger voldoende wapens achter de hand heeft, dan kan het een ernstige bedreiging vormen én Rusland tegen eind 2024 of in 2025 aan de onderhandelingstafel dwingen voor vredesbesprekingen, zo is de overtuiging.

Ondertussen heeft Oekraïne stappen ondernomen om zijn binnenlandse productiecapaciteit gestaag op te drijven. Zo is de productie van houwitsers geïntensiveerd en de productie van munitie en drones vergroot door waar mogelijk gebruik te maken van lokale fabrikanten, meldde Business Insider eerder.
Het blijft echter onduidelijk of dat voldoende zal zijn om de afnemende Amerikaanse en Europese hulp te compenseren. Militaire analisten hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat als de Westerse financiering opdroogt, Oekraïne de oorlog zal verliezen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski begon vorige week aan een rondreis langs Westerse landen om te pleiten voor meer militaire en politieke steun voor Oekraïne. Maar hij slaagde er niet in het Congres in Washington te overtuigen om 60 miljard dollar (55 miljard euro) aan steun goed te keuren, terwijl de Hongaarse leider Viktor Orban in Brussel zo’n 50 miljard euro aan hulp voor Oekraïne blokkeerde.

'Ik heb er alle vertrouwen in dat de VS ons niet in de steek zullen laten en dat wat we in de VS hebben afgesproken, zal worden nagekomen', zei de Oekraïense president dinsdag tijdens een grote persconferentie. Het Oekraïense leger komt manschappen tekort en wil een half miljoen mensen mobiliseren. Maar ook dat kost ettelijke miljarden. Bijkomende westerse steun is dan ook broodnodig. En liefst zo snel mogelijk. Met betrekking tot de EU zei hij 
dat er 'veel op het spel staat', maar hij maakte zich sterk dat Oekraïne binnenkort de beloofde 50 miljard euro zal ontvangen.

Bron: AD

Geen opmerkingen: