zondag 10 december 2023

Migratie op de Krim: 800.000 Russen erbij

Sinds de annexatie van de Krim in het voorjaar van 2014 zijn zo'n 800.000 Russen gearriveerd op het schiereiland en zijn 100.000 Oekraïners juist vertrokken. Het Oekraïense Helsinki Comité voor de mensenrechten zegt dat Rusland de migratie van eigen inwoners heeft bevorderd door onder gunstige voorwaarden hypotheken te verstrekken. 

Ook werden Russische militairen, politiemensen, artsen en verpleegkundigen, rechters en leraren overgeplaatst. Samen met hun gezinnen vertrokken ze naar de Krim. Tegelijkertijd werden Oekraïners op het schiereiland aangemoedigd om naar Rusland te verhuizen, terwijl ook veel Oekraïners het leven zo zuur werd gemaakt dat ze besloten te vertrekken. 

De Russische overheid moedigde deze migratie niet alleen aan, maar was ook sturend - op een manier die doet denken aan de manier waarop in de Sovjettijd de samenstelling van de bevolking werd veranderd om meer greep op de samenleving te krijgen. Het Oekraïense Helsinki Comité meent evenwel dat deze aanpak minder succesvol is geworden sinds het begin van de Russische invasie en dan met name vanaf het moment dat Oekraïne in toenemende mate aanvallen uitvoert op militaire doelen op het schiereiland.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: