vrijdag 8 december 2023

Oekraïne omzeilt blokkade met trucks op trein

Oekraïne heeft voor het eerst een trein ingezet om een blokkade van vrachtwagens aan de grens met Polen te omzeilen. 23 vrachtwagens werden zo van Oekraïne naar Polen getransporteerd, hun chauffeurs volgden in een bus. Oekraïne hoopt deze methode op grote schaal in te kunnen gaan zetten, ook in omgekeerde richting. Afspraken daarover worden nog uitgewerkt.

Momenteel staan er volgens Oekraïne zo'n 3.000 trucks stil aan de grens. Voor landgenoten kan het weken duren voordat ze de grens passeren, al worden er uitzonderingen gemaakt voor bederfelijke waar. De nieuwe treinverbinding moet verlichting bieden.

Er zijn al twee Oekraïense vrachtwagenchauffeurs in de wachtrij voor de grens. Beiden zijn door natuurlijke oorzaak gestorven. Een groep van zo'n 200 chauffeurs dreigde vorig weekeinde met een hongerstaking, maar die werd op het laatste moment afgeblazen omdat er toch wat schot zat in de onderhandelingen. 

De blokkade is het werk van boze Poolse vervoersbedrijven die eisen dat de visumvrije doortocht van Oekraïense vrachtwagens wordt geschrapt. De Poolse transporteurs vinden dat hun Oekraïense collega's door lage lonen goedkoper kunnen werken en daarmee oneerlijke concurrentie bedrijven. De blokkade bij vier grensovergangen zorgde afgelopen maand al voor een 40 procent lagere Oekraïense export.

Bronnnen: NOS, The Kyiv Independent

2 opmerkingen:

Henri zei

Zoals ik mij herinneren kan hebben Poolse chauffeurs zch ook vele jaren onder de norm laten betalen dit ging toen ten koste van Nederlandse chauffeurs. Misschien zijn ze dit vergeten?
Ze bleven rustig 1 week wachten voor een retourvracht die ook nog eens onder de gangbare prijs werd uitgevoerd. Nu is het een probleem dat de Oekrainse chauffeurs dit doen en toen vonden ze het de normaalste zaak van de wereld

geert457 zei

Idd