zaterdag 2 december 2023

Porosjenko mag niet op bezoek bij Viktor Orban

Oud-president Petro Porosjenko mocht gisteren het land niet uit voor een ontmoeting met de Hongaarse premier Viktor Orban omdat het vermoeden bestond dat dit de Russische propaganda in de kaart zou spelen. Dat blijkt uit een verklaring van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe. 

Porosjenko, tegenwoordig fractievoorzitter van de partij Europese Solidariteit in het parlement, bracht het nieuws gisteren zelf via zijn Facebookpagina naar buiten. Hij zou toestemming hebben gehad van de parlementsvoorzitter voor een 'zakelijke ontmoeting', maar werd aan de grens tegengehouden. 'Je weet wel door wie', vermeldde hij er suggestief bij, zonder meer een verwijzing naar zijn opvolger Volodimir Zelenski. 

Maar volgens de SBOe zit het anders. De staatsveiligheidsdienst kreeg er lucht van en die besloot zowel het kantoor van de president, het kabine
t en de leiding van het parlement in te lichten dat Porosjenko's bezoek aan de pro-Russische Orban weleens verkeerd kon worden uitgelegd. Daarop werd de toestemming voor een buitenlandse reis ingetrokken. Die toestemming is nodig omdat eerder parlementsleden en regeringsfunctionarissen van een luxe buitenlandse vakantie genoten, wat tot veel ongenoegen leidde in het door oorlog geteisterde land.

Porosjenko's partij reageerde vandaag dat hij alleen maar wilde helpen om Orban op andere gedachten te brengen. De Hongaarse premier is namelijk vastbesloten om de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie te dwarsbomen. 'Als Petro Porosjenko in de gelegenheid was geweest om te helpen, daarbij gebruik makend van zijn eigen positieve ervaringen en contacten, dan zou hij dat doen. Geen verraad. In het belang van het land. En in nauwe samenwerking met bondgenoten.'

Opvallend is wel dat Porosjenko zelf aangeeft dat zijn 'zakenreis' naar Polen en de Verenigde Staten zou gaan. Oleksandr Korniienko, vicevoorzitter van het parlement, geeft in een verklaring aan dat hij degene was die de toestemming voor Porosjenko's reis heeft ingetrokken. Hij deed dat op basis van een brief die hij kreeg met de classificatie 'Alleen voor officieel gebruik', wat hem er van weerhoudt om meer uitleg te geven.

Petro Porosjenko heeft als president steeds een pro-Europese en anti-Russische koers gevolgd. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Interfax

Geen opmerkingen: