zondag 24 december 2023

Bild: Rusland kan Europa eind 2024 aanvallen

Europese inlichtingendiensten houden er rekening mee dat Rusland volgende winter Europa aanvalt in de periode tussen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024 en het aantreden van de nieuwe president in januari 2025. Dat meldt de Duitse krant Bild, die zich zegt te baseren op een bron uit een niet nader geduid Europees land. De kans op een Russische aanval wordt het grootst geacht als Donald Trump de zittende president Joe Biden weet te verslaan.

Mocht dit scenario uit komen, dan wordt wel Amerikaanse hulp verwacht, maar niet meteen. Trump heeft zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over de omvang van de hulp die Oekraïne krijgt van de regering Biden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft er ook al voor gewaarschuwd dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen het verloop van de oorlog in zijn land 'in ernstige mate' kan beïnvloeden. 

De Duitse denktank DGAP heeft eerder het Westen al gewaarschuwd voor een directe Russische aanval op de NAVOn 'over zes tot tien jaar'. De Poolse veiligheidsdienst gaat zelfs uit van minder dan drie jaar. Poolse regeringsofficials hebben eerder ook al gewaarschuwd voor een aanval van Rusland op een van de lidstaten van de NAVO. Behalve Polen zouden ook Estland, Roemenië en Litouwen daar rekening mee moeten houden.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: