donderdag 21 december 2023

Helft Nederlanders nog voor steun aan Oekraïne

De meeste mensen willen dat Nederland Oekraïne blijft steunen. Wel is die steun minder onvoorwaardelijk. Vergeleken met vorig jaar wil een groter deel dat Oekraïne gaat onderhandelen met Rusland, ook als ze daar delen van het land mee kwijtraken. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel. Vorige week gaf een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer aan de Nederlandse steun aan Oekraïne te willen voortzetten. De grootste groep kiezers is het hiermee eens, al is dat draagvlak iets afgenomen.

Nog de helft (52 procent) vindt dat Nederland Oekraïne financieel moet blijven steunen zolang de oorlog nog gaande is. Het draagvlak voor steun uit Nederland is afgenomen ten opzichte van vorig jaar: in september 2022 was nog 63 procent voor steun aan Oekraïne.

Tegelijkertijd neemt de vraag naar vredesonderhandelingen toe. Ruim een jaar geleden vond een vijfde (20 procent) dat Nederland druk moet uitoefenen op Oekraïne om op korte termijn te onderhandelen met Rusland, nu is dat drie op de tien (31 procent). Ook als dat betekent dat Oekraïne hier delen van het land voor moet opgeven. 

Panelleden uit deze groep geven aan dat het geld naar Oekraïne in een 'bodemloze put' terecht zou komen en de oorlog alleen maar langer stand zou houden. Waar slechts 13 procent het wenselijk acht dat de stekker direct uit de financiële steun wordt getrokken, lijken diplomatieke voorwaarden meer voor de hand liggend. 'Alleen onderhandelingen kunnen het conflict beëindigen', laat een van de panelleden weten.

De partij met de meeste zetels, de PVV, pleitte in haar partijprogramma juist wel voor een volledige stop op steun aan Oekraïne. De achterban van de partij denkt daar grotendeels hetzelfde over: bijna driekwart (72 procent) ziet de geldkraan uit Nederland liever dichtgaan, minder dan een kwart (23 procent) vindt dat we Oekraïne hulp moeten blijven bieden.

Hierin verschillen de kiezers van de PVV sterk van mening met de achterban van de drie beoogde coalitiepartners. Onder VVD'ers (66 procent) en NSC (63 procent) vindt een ruime meerderheid dat Nederland Oekraïne financieel moet blijven steunen, bij de BBB is dat ongeveer de helft (48 procent).

Bron: EenVandaag, foto: website president Zelenski

Geen opmerkingen: