donderdag 7 december 2023

Biden: Als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij niet

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat 'als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen'. Volgens Biden zou Rusland daarna in staat zijn om een NAVO-lid aan te vallen 'en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten'.

Eerder werd bekend dat de Republikeinen in de Amerikaanse senaat de miljardensteun voor Oekraïne hebben geblokkeerd. Biden noemde het in een speech 'verbijsterend' dat de VS op een punt is gekomen 'waar Republikeinen in het Congres bereid zijn Poetin het grootste geschenk te geven waar hij op kan hopen'. Hij doelde daarmee op het niet goedkeuren van de steun voor Oekraïne.

Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat Rusland erop rekent dat de westerse steun aan Oekraïne instort. Daarvoor waarschuwde hij tijdens een digitale afspraak met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

Biden wil dat het Congres nog voor de vakantieperiode eind deze maand werk maakt van een nieuw steunpakket. In afwachting daarvan krijgt Oekraïne van de VS een beperkter steunpakket: 175 miljoen dollar. 

Niet alleen in de VS ligt de steun voor Oekraïne onder druk. In Europa is een nieuw steunpakket van 50 miljard euro ook nog niet goedgekeurd, gevreesd wordt dat de Hongaarse premier Viktor Orbán daar voor gaat liggen.

Bron: NOS

1 opmerking:

geert457 zei

De NAVO is ziek , zeer ziek
Europa is een gezwel , meer niet .
Zwak zwak zwak enkel stelen van bevolking en wetten opleggen .