maandag 18 december 2023

Poolse boeren voegen zich bij grensblokkades

Poolse transportbedrijven blokkeren sinds vanmiddag opnieuw de grensovergang Dorohusk-Jahodin. De lokale burgemeester verbood het protest vorige week, maar de transporteurs haalden vrijdag hun gelijk bij de rechter. Ditmaal is de blokkade met vrachtwagens niet direct bij de grensovergang, maar enkele kilometers er voor. Het is de bedoeling om nog maar één Oekraïense vrachtwagen per uur door te laten. Een uitzondering wordt gemaakt voor vrachtwagens met hulpgoederen, levende have en bederfelijke waren.

Ook Poolse boeren hebben zich bij het protest tegen de versoepelde regels voor Oekraïense transportbedrijven gevoegd. Het gaat om boeren die zijn aangesloten bij de belangenorganisatie Verenigd Platteland. Ze zijn boos omdat de markt wordt 'overstroomd' met Oekraïens graan dat goedkoper is dan ze het zelf kunnen produceren. Ook willen ze een verbod op het importeren van suiker uit Oekraïne, willen ze compensatie voor de mais verbouwende boeren en zijn ze tegen een accijnsverhoging voor dieselolie. 

De blokkades aan de Pools-Oekraïense grens begonnen op 6 november. Gisteren werd bekend dat een derde Oekraïense vrachtwagenchauffeur in de wachtrij is overleden. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: