maandag 11 december 2023

Zelenski voert 'openhartig gesprek' met Orbán

In Argentinië heeft president Volodimir Zelenski naar eigen zeggen een 'openhartig' gesprek gehad met de Hongaarse premier Viktor Orbán. De leiders van de buurlanden waren naar hoofdstad Buenos Aires afgereisd om gisteren de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Milei bij te wonen, maar ook van verder weg kwamen ze. '
Het was zo openhartig mogelijk en het ging uiteraard over Europese aangelegenheden", zei Zelenski in zijn nachtelijke videoboodschap die maandagochtend op Telegram verscheen.

Orbán verzet zich binnen de Europese Unie tegen een nieuw steunpakket van 50 miljard euro voor Oekraïne. Ook is hij tegen gesprekken met Oekraïne over toetreding tot de EU. Zelenski zei in de video gisteren ook gebeld te hebben met de Franse president Macron en de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen.

Orbáns perschef bevestigt het gesprek met Zelensky, meldt persbureau AP, maar laat in het midden of dit Orbáns standpunten heeft veranderd. Op een groepsfoto na de installatie van de Argentijnse president Milei, vrijgegeven door het Spaanse koninklijk huis, staan Zelenski en Orbán naast elkaar.

Bron: NOS, foto website president

Geen opmerkingen: