donderdag 12 oktober 2023

Weer gevechtsdrone op Roemeens grondgebied

In Roemenië is een gevechtsdrone neergestort aan de grens met Oekraïne. De drone kwam volgens het Ministerie van Defensie in Boekarest neer in een onbewoond gebied, vlakbij het dorp Plauru. Op die plek, aan de Donau bij de grens met Oekraïne, werd een dronekrater aangetroffen die mogelijk is veroorzaakt door een explosie.

Of het gaat om resten van een Russische drone is niet duidelijk. Wel zijn de nabijgelegen Oekraïense Donauhavens de laatste tijd meerdere keren aangevallen door het Russische leger. Sinds Rusland zich afgelopen zomer terugtrok uit de graandeal, is Oekraïne meer graan gaan exporteren via havens aan de Donau.

Het is niet de eerste keer dat er drone-resten worden gevonden in Roemenië, dat lid is van de EU en de NAVO. Het is het vierde soortgelijke incident in het land. In september werden er al twee keer overblijfselen van Russische Shahed-drones van Iraanse makelij gevonden vlakbij Plauru. Ook werden er overblijfselen gevonden nabij het dorp Nufaru, 14 kilometer van de Oekraïense grens. Roemenië heeft al meerdere veiligheidsmaatregelen in het grensgebied genomen.

De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Luminița Odobescu roept op X Rusland op om te stoppen met de 'gruwelijke' aanvallen op de Oekraïense havensteden. 

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: