vrijdag 13 oktober 2023

Britten: Rusland spaart raketten op voor winter

De Britse militaire inlichtingendiensten veronderstellen dat Rusland al drie weken lang slechts sporadisch raketaanvallen heeft uitgevoerd omdat de luchtmacht een tekort aan raketten heeft. Op 21 september was de laatste grote aanval met lange-afstandsbommenwerpers. Inmiddels dus 21 dagen geleden. 

Afgelopen voorjaar was er ook al een periode van 51 dagen dat er geen lange-afstandsbommenwerpers werden ingezet om Oekraïense doelen met raketten te bestoken. Destijds viel dat te verklaren omdat gedurende de wintermaanden heel veel raketten waren afgevuurd op het energienetwerk van het buurland. 
De Britten menen dat het ditmaal vooral gaat om het aanvullen van de voorraden, zodat weer op grote schaal aanvallen op het Oekraïense energienetwerk gedaan worden. 

In de afgelopen weken waren er wel luchtaanvallen, maar daarbij werden vooral Iraanse Shahed-drones ingezet om de havenfaciliteiten in het zuiden van Oekraïne schade toe te brengen. De drones zijn nauwkeuriger dan raketten, waardoor ze dicht aan de grens met Roemenië te gebruiken zijn.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: