dinsdag 10 oktober 2023

Polen profiteert ook van Oekraïense ondernemers

Oekraïense ondernemers die werkzaam zijn in Polen hebben daar afgelopen jaar voor 4 miljard zloty (878 miljoen euro) bijgedragen aan de sociale voorzieningen in Polen. Voor dit jaar wordt een toename van 50 procent tot 6 miljard zloty verwacht, aldus Jadwiga Emilewicz, de regeringscommissaris voor het verder ontwikkelen van de samenwerking tussen Polen en Oekraïne. Er zijn 30.000 Oekraïense ondernemers geregistreerd in Polen.

'Er is vaak sprake van een verhitte discussie tussen beide landen, maar tegelijkertijd is de export van Polen naar Oekraïne afgelopen jaar met 55 procent gegroeid, en van Oekraïne naar Polen 40 procent', zei Emilewicz op een bijeenkomst in Warschau waar gesproken werd over verdere samenwerking. 

'Veel Oekraïense bedrijven beschouwen de Poolse markt als opstap naar de Europese markt', aldus Emilewicz die ook opmerkte dat veel bedrijven hun productie uit veiligheidsoverwegingen vanuit Oekraïne naar Polen hebben verplaatst, wat ook voor Poolse ondernemers nieuwe mogelijkheden biedt. 

Verder wees ze er op dat de bijdrage van Oekraïense ondernemers aan het Sociaal Verzekeringsfonds moet worden meegenomen in de discussie over de Poolse hulp aan Oekraïne. 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: