zondag 22 oktober 2023

'Rusland heeft drones met motor van AliExpress'

Het Russische leger maakt nu gebruik van drones van onbekend herkomst, maar wel duidelijk is dat de motor van deze drones gekocht is bij de Chinese webshop AliExpress. Volgens woordvoerder Joeri Ihnat van de Oekraïense luchtmacht is dat duidelijk geworden door bestudering van de resten van twee aanvalsdrones die afgelopen nacht vanuit het noorden in Oekraïne arriveerden. 

'Het is niet voor het eerst dat we drones aantreffen die gemaakt zijn van simpele materialen. Snel en smerig, maar wel doeltreffend.' Het is de luchtmacht dan ook niet gelukt om ze voortijdig onschadelijk te maken. Aanvalsdrones hebben enkele kilogrammen aan springstof aan boord en zijn voor eenmalig gebruik: ze storten neer en richten op de grond grote schade aan.

Rusland heeft tot nu toe vooral gebruik gemaakt van aanvalsdrones van Iraanse makelij, de Shahed drones. Afgelopen nacht wist de Oekraïense luchtmacht alle drie Shaheds voortijdig uit de lucht te schieten, maar met de twee drones van onbekende makelij lukte dat niet. Het is niet bekend gemaakt waar en hoeveel schade ze hebben aangericht.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: