zondag 15 oktober 2023

Russische tv en muziek uit grate bij Oekraïners

De eens populaire Russische blogger Joeri Doed is uit de gratie, 
De meeste Oekraïners laten de Russische televisie, films en muziek tegenwoordig links liggen, Voordat Rusland Oekraïne in februari 2022 binnen viel, was dat heel anders. Vooral bij de Russisch sprekende Oekraïners waren de tv-shows uit het buurland populair. Nu boycot driekwart van hen alles wat uit Rusland komt, zo blijkt uit een peiling van Media Detector.

Het gevolg is dat Russische musici en bloggers verdwenen zijn uit de toptien van YouTube in Oekraïne. Sommige televisieprogramma's doen het nog wel goed, maar volgens directeur Halina Petrenko van Media Detector is dat omdat Oekraïense tv-zenders geen vergelijkbare programma's aanbieden. 

Van de ondervraagden zegt 48 procent door de oorlog meer geïnteresseerd is geraakt in de geschiedenis en cultuur van Oekraïne. Een even grote groep kijkt nu vaker naar programma's over sociale en politieke kwesties, terwijl 61 procent vaker naar muziek van Oekraïense artiesten is gaan luisteren. Meer Oekraïners vinden zichzelf tegenwoordig ook in staat om misleidende informatie (propaganda) te herkennen.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: