maandag 9 oktober 2023

Russen leggen landmijnen terug bij Robotinje

Het Russische leger is volop bezig met het leggen van landmijnen in de omgeving van de dorpen Robotinje en Verbove (op 10 tot 18 kilometer van Orichiv) waar ze eerder nog door het Oekraïense leger juist waren opgeruimd. Dat beweren althans Russische militaire bloggers die spreken van een 'tactische verrassing'. Een bekende blogger met nauwe banden met het Kremlin beweert bovendien dat de Russische troepen op diverse plaatsen langs de frontlijn buiten de provincie Zaporizja aanvallen uitvoeren om de Oekraïense te verspreiden en op de proef te stellen. 

Kolonel Oleksandr Sjtoepoen, woordvoerder van de tactische groep Tavria van het Oekraïense leger, zegt dat de Russen het leger vast wil houden bij het stadje Avdiivka en het dorp Marjinka in de provincie Donetsk zodat ze hun reserves niet verplaatsen naar Zaporizja. 

De Oekraïners op hun beurt blijven aanvallen in de omgeving van de stad Bachmoet, terwijl ze gisteren enige terreinwinst wisten te boeken in het westen van de provincie Zaporizja. Volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) blijkt dat het geval ten noorden van het dorp Novoprokivka, op zo'n 14 kilometer van Orichiv. Een Russische militaire blogger meldt ook terreinwinst voor de Oekraïners bij het dorp Kopani, op 10 kilometer ten zuidwesten van Orichiv.

De Oekraïense generale staf zegt dat Oekraïense troepen enige terreinwinst wisten te boeken bij Andriivka, op 7 kilometer zuidwestelijk van Bachmoet. Russische bronnen melden dat de Oekraïense troepen ook aanvallen uitvoerden bij Koerdjoemivka, 11 kilometer zuidwestelijk van Bachmoet.

De verslechterde weersomstandigheden bij Bachmoet en in het westen van Zaporizja bemoeilijken zowel de operaties van de Oekraïners als van de Russen. Kapitein Ilja Jevlash, woordvoerder van het Oekraïense oostelijke leger, zegt dat luchtaanvallen door het slechte weer worden gehinderd, maar dat het Oekraïense tegenoffensief daardoor niet stil valt.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: