maandag 9 oktober 2023

Landbouw grootste obstakel voor toetreding EU

De landbouw vormt een obstakel bij de komende onderhandelingen over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Dat voorspelt minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken in een interview met het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Hij verwacht echter niet dat het een breekpunt wordt. 

Er is nu al het nodige te doen over de Oekraïense export van landbouwproducten die goedkoper zijn dan de boeren in de buurlanden ze kunnen produceren. Met name Polen doet er moeilijk over, al zou daar de ergste kou weleens snel uit de lucht kunnen zijn na de parlementsverkiezingen van komend weekeinde.  
'We gaan daar oplossingen voor vinden', veronderstelt een optimistische Koeleba. 

Zijn collega Mikola Solski van Agrarische Zaken en Voedsel zei eerder al dat naarmate het lidmaatschap van de Europese Unie dichterbij komt de meningsverschillen op economisch vlak zullen toenemen en dan vooral waar het de agrarische sector betreft. De Oekraïense handelsvertegenwoordiger Taras Katsjka meent zelfs dat de Poolse kritiek op de export van Oekraïense landbouwproducten er op duidt dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU eigenlijk al zijn begonnen.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: