maandag 2 oktober 2023

ISW: situatie ten zuiden van Robotinje 'instabiel'

Analisten van het Institute for the Study of War (ISW) noemen de situatie ten zuiden van  Robotinje 'instabiel, tactisch gecompliceerd en dynamisch', aangezien belangrijke posities in het gebied geregeld in andere handen zijn. Het Oekraïense leger probeert zich in het westen van de provincie Zaporizja een weg te banen naar de strategisch belangrijke stad Tokmak, terwijl Rusland alles doet om de opmars van de Oekraïners te stoppen. 

Belangrijk hierbij is een stelsel van diepe loopgraven. Het ISW constateert aan de hand van geverifieerde beelden van 13 september dat het Oekraïense leger een deel van dit stelsel op een kilometer ten zuiden van Robotinje in handen had, maar ziet ook dat op 30 september de Oekraïners proberen om dit deel opnieuw te veroveren. Wat uiteraard inhoudt dat ze in de tussentijd hier terrein hebben verloren. 

Het Russische leger blijft intussen aanvallen uitvoeren langs de frontlijn tussen Koepjansk en Lieman, bij de stad Bachmoet, langs de frontlijn tussen Avdiivka en de stad Donetsk, in het grensgebied van de provincies Donetsk en Zaporizja en in het westen van de provincie Zaporizja, waar enige terreinwinst is geboekt.

Bron: Oekrajinska Pravda, infographic: ISW

    Geen opmerkingen: