donderdag 26 oktober 2023

Peiling: 60 procent wil niet op alle EU-eisen ingaan

De Oekraïners kijken uit naar het moment waarop hun land deel gaat uitmaken van de Europese Unie. Driekwart (77 procent) vindt dat belangrijk voor hun toekomst, maar uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt wel dat er meer animo in het westen van Oekraïne is dan in het oosten. In het westen vindt 86 procent het belangrijk, in het oosten 62 procent.

Een kwart van de ondervraagden (27 procent) vindt dat Oekraïne aan alle voorwaarden van de Europese Unie moet voldoen, maar ruim de helft  (60 procent) vindt niet dat Oekraïne op alle eisen van de EU in moet gaan. Ook niet als het hele toetredingsproces daardoor langer moet duren. Over de noodzaak om de corruptie aan te pakken, zijn de Oekraïners het wel eens. Dat is ook de belangrijkste voorwaarde van de EU voor toetreding van Oekraïne.

Een kwart van de deelnemers (25 procent) aan de peiling vindt Oekraïne niet klaar voor toetreding tot de EU, een iets kleinere groep (23 procent) vindt van wel. En 43 procent zegt dat nog eerst hervormingen doorgevoerd moeten worden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: