maandag 23 oktober 2023

'Vrachtwagens uit jaren '30 ingezet bij Avdiivka'

Oekraïense strijdkrachten hebben gisteren bijna twintig Russische aanvallen afgeslagen rond de verwoeste stad Avdiivka in het oosten van het land. Dat meldde de generale staf. Luchtaanvallen troffen wel nabijgelegen dorpen. Russische militaire verslagen maken geen melding van Avdiivka, maar beschrijven succesvolle operaties tegen Oekraïense posities in het oosten bij Bachmoet, dat in mei na maanden van gevechten door Moskou werd ingenomen.

Avdiivka is een symbool geworden voor het Oekraïense verzet en wordt gezien als de toegangspoort voor de herovering van de door Rusland bezette stad Donetsk en de rest van het Donbas-gebied, bestaande uit de regio’s Donetsk en Loehansk.

Het werd in 2014 kort bezet toen door Rusland gesteunde separatisten delen van Oost-Oekraïne veroverden, maar werd later heroverd door Oekraïense troepen die in de daaropvolgende negen jaar solide vestingwerken bouwden. 'Het is waar dat Avdiivka betekenis heeft', zei woordvoerder Andri Joesov van het ministerie van Defensie tegen de nieuwszender Espreso.

'Dit is niet de eerste keer dat de bezetter de spanning heeft opgevoerd met verklaringen dat ze heel Donetsk en Loehansk zouden overnemen.Hun plannen zijn mislukt, de deadlines zijn verschoven. Dit is gewoon weer een episode van spanning.'

President Volodimir Zelenski noemt de situatie in Avdiivka en de nabijgelegen stad Marjinka 'bijzonder moeilijk' door talrijke Russische aanvallen 'maar we houden onze posities vast'. 'We hebben dagelijks resultaten nodig om de Russische aanvallen te weerstaan, om de bezetters uit te schakelen en om vooruit te komen', zegt hij in zijn dagelijkse videoboodschap. 'Of het nu een kilometer of 500 meter is, maar vooruit, elke dag.'

Het Institute for the Study of War (ISW) betwijfelt of de Russische troepen in staat zijn om zich aan te passen aan de situatie, zoals het Oekraïense leger deed na tegenslagen in juni. 
Er is een video op sociale media als X en en Telegram te vinden (zie de foto uit de video) waaruit zou blijken dat de Russen vrachtwagens uit de jaren '30 hebben ingezet om soldaten naar de frontlijn te brengen. 


Bronnen: AD, Kyiv Post, video: Supernova+ op Telegram

Geen opmerkingen: