woensdag 25 oktober 2023

Hevige gevechten aan zuidkant Dnipro in Cherson

Er wordt hevig gevochten aan de zuidkant van de Dnipro, waarbij het Oekraïense leger het volgens de Britse militaire inlichtingendiensten steeds moeilijker krijgt omdat de Russen meer artillerie hebben aangevoerd. Er zijn al sinds de zomer Oekraïense soldaten aan de overkant van de rivier in de provincie Cherson. 

In de afgelopen twee weken konden ze enige terreinwinst boeken doordat de Russen troepen verplaatsten naar de aangrenzende provincie Zaporizja. Op meerdere plekken staken mariniers de Dnipro over. De Britse inlichtingendiensten wijzen er op dat artillerie zoals vaker ook hier de doorslag gaat geven en er zijn aanwijzingen dat het Russische leger recentelijk meer artillerie heeft aangevoerd waarmee de rivieroever kan worden bestreken. 

Het Institute for the Study of War (ISW) zegt dat een Oekraïense verkenningsgroep vlakbij Pidstepne is, op 3 kilometer van de Dnipro en 20 kilometer van de provinciehoofdstad Cherson. De groep zou een gedeelte van de weg die de dorpen Pojma, Kozatsji Laheri en Krinki verbindt onder controle hebben 

De analisten van het ISW baseren zich op informatie van Russische militaire bloggers die ook zeggen dat de Oekraïense troepen versterkingen hebben gestuurd naar de eilandjes in de delta van de Dnipro en dat ze proberen de dorpen Pojma en Pisjtsjanikva te bereiken. De bloggers melden ook dat het Oekraïense leger op meerdere plekken doorgaat met het per boot overzetten van groepjes soldaten. 

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het Oekraïense leger er niet in is geslaagd om nieuwe posities te veroveren op de zuidoever van de Dnipro, maar dat ze wel nog steeds een deel van het dorp Krinki in handen hebben en posities bezetten bij de weg naar de Antonivkabrug en de spoorwegbrug.

Het bevrijde deel van de provincie Cherson, aan de noordkant van de Dnipro, wordt nog altijd bestookt door de Russen. Artillerievuur heeft al veel slachtoffers gemaakt. Volgens militair gouverneur Oleksandr Prodoekin waren er gisteren 35 luchtaanvallen met geleide bommen, was er een raketaanval en aanvallen met drones. 

Vanwege de voortdurende aanvallen is gisteren opdracht gegeven om 802 kinderen uit 23 dorpen in de provincie Cherson verplicht te evacueren. Nog eens 100 kinderen krijgen medische zorg in een sanatorium in de redelijk veilig provincie Ivano-Frankivsk.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, ISW

    Geen opmerkingen: