vrijdag 27 oktober 2023

Journalisten weg, Oekraïne minder in het nieuws

De oorlog in Oekraïne is veel minder in het nieuws, nu vrijwel alle aandacht uitgaat naar Israël en Gaza. Dat merken de overgebleven verslaggevers aan het front als geen ander. Het is bovendien slecht nieuws voor Oekraïne, waar al 610 dagen lang hevig wordt gevochten. 'Een oorlog die uit beeld raakt is het droomscenario voor Vladimir Poetin. Hij heeft alle tijd', zegt Arnaud De Decker, die in Oekraïne verslag doet.

Twee maanden verblijft de Belgische verslaggever Arnaud De Decker in de provincie Donetsk, vlakbij het front in het oosten van Oekraïne. De eerste maand had hij in dit gebied nog een netwerk van collega-journalisten, maar ze zijn bijna allemaal vertrokken.

'Hun nieuwe werkplek is het Midden-Oosten, waar de oorlog tussen Israël en Hamas vrijwel alle aandacht opslokt. Zeker freelancers krijgen amper nog opdrachten om verhalen te maken in Oekraïne. Het is heel cru, maar hier valt nu minder te verdienen dan in het Midden-Oosten, de nieuwste brandhaard. Dus gaan ze weg, één voor één. Het mediacircus is na 7 oktober overduidelijk naar een nieuwe locatie verhuisd.'

Olha Letnianchyk werkt voor Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) in Oekraïne; een ngo die onder meer oorlogsverslaggevers assisteert. Vorig jaar vroegen ruim 12.000 journalisten uit binnen- en buitenland accreditatie aan om in Oekraïne verslag te doen van de oorlog. Exacte cijfers van dit jaar zijn er nog niet, maar volgens Letnianchyk is er zeker sprake van een daling. 'De media-aandacht verslapt. Er zijn ook geen grote ontwikkelingen gaande, waardoor ‘breaking news’ ontbreekt.'

Bron: AD, foto: Arnaud De Decker

1 opmerking:

M3nd0 zei

Alle corona complot denkers werden vorig jaar in februari in keer Oekraine deskundige. Nu zijn het sinds 2 of 3 weken allemaal midden oosten geleerden. Dit is ook precies wat Poetin wilt. Je zag over het hele midden oosten al veel pro Rusland aanhangers vorig jaar, vooral in Palestina. Poetin speelt het nu ook weer slim. Door aan de kant van de Palestijnen te staan, krijgt hij de steun van het hele midden oosten en de rest van alle moslims wereldwijd.