maandag 23 oktober 2023

Hulpgoederen bereiken Avdiivka met grote moeite

Het is uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk om inwoners van Avdiivka te evacueren en de achterblijvers te voorzien van hulpgoederen omdat de Russen voortdurend de weg beschieten die leidt naar Avdiivka. 'De 22 kilometer lange route naar de stad ligt dag en nacht onder vuur. En een alternatieve weg is er niet. Als het weer het ook maar even toestaat, dan sturen ze drones de lucht in. Als ze ook maar de minste beweging waarnemen, dan openen ze het vuur', zegt Vitali Barabasj, hoofd van het militaire stadsbestuur van Avdiivka.

In de afgelopen drie dagen is niemand geëvacueerd. Niet vanwege het risico dat ze beschoten kunnen worden, maar omdat ze niet weg willen. Er wonen volgens Barabasj nog altijd 1.601 mensen in de stad, ondanks de ontberingen die ze al hebben doorstaan - en nog moeten doorstaan. 

'Ook in de dorpen in de omgeving is de situatie vreselijk slecht. Dat geldt zeker voor Opitne. Dit dorp was enige tijd deel bezet door de Russen en we konden geen hulpgoederen naar de inwoners brengen. Toch laten ze zich niet wegjagen. Ze hopen dat ons leger de Russen zo snel mogelijk en zo ver mogelijk van hen verjaagt.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: