dinsdag 24 oktober 2023

'Russische marine ook niet veilig in Abchazië'

Oekraïne zal de Russische marinevloot ook niet met rust laten in Abchazië. Deze belofte deed president Volodimir Zelenski vandaag tijdens een veiligheidsconferentie in Praag. De Russische marine verplaatst een deel van de vloot van Sevastopol op de Krim naar een Abchazische haven nadat duidelijk werd dat haar schepen niet meer veilig waren in het westelijke deel van de Zwarte Zee.

'Onlangs werd Rusland genoodzaakt om een nieuwe thuishaven te maken voor de Zwarte Zeevloot, of wat daar van over is. Zo ver mogelijk weg van Oekraïense raketten en zeedrones. Maar het zal ze niet helpen, we kunnen ze overal raken', zei Zelenski die via een videoverbinding deelnam aan de conferentie.

Dat de Russische marine niet langer over de Zwarte Zee heerst, noemde hij 'een historische prestatie' van de Oekraïense strijdkrachten die sinds het begin van de invasie kans hebben gezien om twintig Russische marineschepen tot zinken te brengen - onder meer de kruiser Moskva. 

Abchazië heeft zich afgescheiden van Georgië, maar wordt internationaal alleen erkend door Rusland, Venezuela, Nicaragua, Nauru en Syrië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Georgië heeft het plan voor een Russische marinehaven in de afvallige republiek veroordeeld als 'een grove schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit' van Georgië.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: