zaterdag 14 oktober 2023

Kremlin wil van Avdiivka succesverhaal maken

Met het offensief bij Avdiivka, een stadje in de oostelijke provincie Donetsk, probeert het Kremlin te doen alsof het aan de winnende hand is in Oekraïne en dat het Oekraïense tegenoffensief gedoemd is om te mislukken. In werkelijkheid, stelt het Institute for the Study of War (ISW), ziet het er heel anders uit bij Avdiivka. Ook met de inzet van 10.000 soldaten lukt het de Russen niet om het stadje in te nemen en de analisten van het ISW menen dat dit ook niet gaat gebeuren.

Russische bronnen melden intussen dat hun troepenmacht ten noorden en zuiden van Avdiivka blijft aanvallen. Op basis van geolocatie wordt vastgesteld dat de Russen wel enige terreinwinst hebben geboekt bij Krasnohorivka (5 kilometer noordelijk van Avdiivka) en bij Pervomajske (11 kilometer zuidwestelijk van Avdiivka).

Er zijn tegenstrijdige berichten van Russische militaire bloggers over het veroveren van de kolenmijn in Avdiivka door de Russen, maar het ISW heeft geen bewijs gevonden dat dit inderdaad het geval is.

Het Oekraïense leger zegt dat de Russische aanvallen in de omgeving van Avdiivka allemaal zijn afgeslagen. Een vrijwilliger in het Russische leger zegt dat de Russische artillerie bij Avdiivka versleten is en daardoor minder accuraat dan voorheen. Het ISW zegt al vaker klachten hierover te hebben gezien.

De Russische vrijwilliger meent dat ze maar het beste terrein kunnen proberen te veroveren bij Avdiivka met minder Oekraïense fortificaties. Tegelijkertijd vermoedt hij dat de Russische generaals daarmee geen genoegen nemen. Ze willen koste wat kost Avdiivka in handen hebben. 

Als ze opdracht geven om de Oekraïense verdedigingswerken te bestormen, dan zal dat nog tot veel (meer) Russische doden leiden. De verliezen zijn al hoog. Donderdag zouden ruim 1.000 Russische soldaten zijn gedood, gisteren kwamen daar nog eens 970 bij. Driekwart daarvan kwam bij Avdiivka om het leven.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: