maandag 16 oktober 2023

VS dringt bij EU aan op nieuwe steun Oekraïne

De Verenigde Staten dringen erop aan dat de Europese Unie steun blijft geven aan Oekraïne. De EU denkt over een hulppakket van 50 miljard euro voor Oekraïne voor de komende jaren, maar lidstaten als Hongarije maken bezwaar.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen verzekerde haar Europese ambtsgenoten vandaag tijdens een bijeenkomst in Luxemburg dat ook de VS er alles aan doet om tot een nieuw steunpakket voor Oekraïne te komen. In het Amerikaanse Congres is verzet tegen nieuwe financiële steun vanuit Republikeinse hoek. Voorlopig keurt het geen nieuwe hulp goed.

Yellen benadrukte dat de VS en de EU 'afhankelijk zijn van elkaar', en dat als de een niet langer thuis geeft, de twijfels over nieuwe steunpakketten bij de ander versterkt kunnen worden. De hulp aan Oekraïne is volgens Yellen 'geen liefdadigheid' maar 'een investering in mondiale veiligheid en democratie'. De bondgenoten van Kyiv kunnen 'niet toelaten dat Oekraïne de oorlog verliest om economische redenen terwijl het heeft bewezen op het slagveld te kunnen slagen'.

Bron: NOS, foto: CNN

Geen opmerkingen: