zaterdag 21 oktober 2023

Vaker luchtalarm vanwege MiG-31's op de Krim

Oekraïne krijgt de komende tijd (nog) vaker te maken met luchtalarm. Telkens als een Russische MiG-31 gevechtsvliegtuig opstijgt vanaf de Krim zal het luchtalarm af gaan, waarschuwt het ministerie van Defensie. De MiG-31 kan ballistische Kinzhal-raketten aan boord hebben die met een snelheid van 12.000 kilometer per uur en een reikwijdte van 2.000 kilometer een groot gevaar vormen voor Oekraïne.

Nadat duidelijk werd dat de Verenigde Staten ATACMS-raketten aan Oekraïne heeft geleverd en vanwege de komt van Amerikaanse oorlogsschepen naar de Middellandse Zee, kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat MiG-31 gevechtsvliegtuigen gaan patrouilleren over de Zwarte Zee. Inmiddels zouden de vliegtuigen op op de Krim gestationeerd zijn. 

Met de ATACMS-raketten wist Oekraïne begin deze week maar liefst 14 Russische helikopters te vernielen. De Amerikaanse oorlogsschepen zijn naar de Middellandse Zee gestuurd vanwege de spanningen rond Israel en Gaza.

De Britse militaire inlichtingendiensten constateren in hun dagelijkse rapportage dat deze stap vooral bedoeld lijkt voor binnenlands gebruik. De Kinzhal-raketten zijn nieuw en alleen 'op papier' supersnel. In de afgelopen maanden heeft de Oekraïense luchtmacht kans gezien om een aantal van deze raketten uit de lucht te schieten met het Patriot luchtverdedigingssysteem. 

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda, foto: The WarZone

Geen opmerkingen: