zondag 29 oktober 2023

Meeste Oekraïners willen verkiezingen uitstellen

Een ruime meerderheid van de Oekraïners wil dat er pas na de oorlog weer verkiezingen worden gehouden. Dat blijkt uit een opiniepeiling die het onderzoeksbureau Rating heeft uitgevoerd in opdracht van het International Republican Institute (IRI). Het maakt 62 procent van de ondervraagden niet uit hoe lang de oorlog duurt, want ze zien verkiezingen in oorlogstijd niet zitten.

Eigenlijk horen er in maart volgend jaar verkiezingen te worden gehouden, maar daar houdt slechts 22 procent aan vast, oorlog of niet. En 6 procent meent dat september volgend jaar een goed moment is, oorlog of niet. Komend voorjaar is president Volodimir Zelenski vijf jaar in functie. Hij heeft inmiddels aangegeven dat hij voor een nieuwe termijn gaat.

De kans dat hij de volgende verkiezingen is groot. Uit een andere peiling, van het onderzoeksbureau KIIS, blijkt dat 73 procent vertrouwen in Zelenski heeft. Het zijn vooral jongeren en mensen met een goed inkomen die hem een goede president vinden. Het minste vertrouwen in Zelenski is te vinden in het oosten van het land. 

Het kabinet van premier Denis Sjmihal kan op minder vertrouwen rekenen: 54 procent vindt dat de ministers goed werk leveren. De provinciebesturen krijgen het vertrouwen van 49 procent en de gemeentebesturen worden gewaardeerd door 51 procent.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: