zaterdag 14 oktober 2023

Russen blijven aanrommelen met kerncentrale

De internationale atoomwaakhond IAEA zegt dat de Russische bezetters een tweede reactor van de kerncentrale van Zaporizja in de hot shutdown-modus hebben gebracht. Volgens de IAEA moet om veiligheidsredenen alle zes reactoren van Europa's grootste kerncentrale in de cold shutdown-modus worden gebracht. 

De Russen vinden het echter nodig om reactor 5 vanuit cold shutdown naar hot shutdown te brengen om de vlakbij de centrale gelegen stad Enerhodar in de komende maanden van verwarming te voorzien. De IAEA heeft de Russische bezetters gevraagd om de stadsverwarming via een externe generator te laten werken. Het antwoord was dat die externe generator pas na de winter kan arriveren.

De IAEA blijft zich zorgen maken om de veiligheid van de kerncentrale die voor de koeling van de reactoren volledig afhankelijk is van de eigen koelvijvers, aangezien na het opblazen van de Kachovka-stuwdam geen koelwater meer uit de rivier Dnipro beschikbaar is.

IAEA-directeur Rafael Grossi blijft waarschuwen dat gevechten van Russische en Oekraïense troepen in de nabijheid van de centrale grote risico's met zich meebrengt. Waarschijnlijk zijn er op het terrein van de kerncentrale explosieven aangebracht om een eventuele Oekraïense aanval tegen te houden. Waarnemers van de IAEA hebben wel pogingen gedaan om te achterhalen of, en waar die explosieven zijn aangebracht, maar ze hebben nog altijd geen toegang gekregen tot alle reactoren.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: