donderdag 12 oktober 2023

Internationaal Olympisch Comité schorst Rusland

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Rusland voorlopig geschorst. De internationale sportkoepel bestraft de Russen voor het opnemen van geannexeerde Oekraïense gebieden in de eigen nationale sportkoepel. Het IOC zegt later een beslissing te nemen over de deelname van Russische sporters aan de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar en de Olympische Winterspelen in Milaan in 2026. 

Het Russische Olympisch Comité heeft niet langer het recht om te opereren als een Nationaal Olympisch Comité en kan geen enkele financiering ontvangen van de Olympische Beweging. 

Het besluit van de IOC volgt op een actie van het Russisch Olympisch Comité van vorige week donderdag. Toen besloten de Russen om de regionale sportorganisaties die onder het gezag staan ​​van het Nationaal Olympisch Comité (NOC) van Oekraïne - de geannexeerde regio's Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja - als leden op te nemen. Dat vormt een schending van het Olympisch Handvest, omdat het de territoriale integriteit van het NOC van Oekraïne schendt.

Bron: AD

Geen opmerkingen: