vrijdag 27 oktober 2023

Strijd om Avdiivka nog dodelijker dan Voehledar

De strijd om Avdiivka verloopt voor het Russische leger zelfs nog rampzaliger dan die om het stadje Voehledar begin dit jaar. De Russen lijden bij Avdiivka zware verliezen. Niet alleen materieel, maar ook in aantallen soldaten. Dat stelt het Institute for the Study of War (ISW) vandaag vast. Voehledar kostte zeker 1.000 Russische soldaten het leven in slechts twee dagen, zelfs een hele brigade ging verloren. Ook gingen 130 wapens verloren, waaronder 36 tanks. 

Tot dusver zijn de Russen alleen al 130 pantserwagens kwijtgeraakt. Volgens het ISW gaan de zware materiële verliezen bij Avdiivka gevolgen hebben voor de aanvalskracht van de Russen op de lange termijn. Er wordt op gewezen dat het tekort aan wapens er afgelopen winter en voorjaar al voor zorgde dat ze aanvallend geen vuist konden maken, wat tot de voor de Russen rampzalig verlopen slag om Voehledar leidde. Vervolgens durfde de legerleiding het niet aan om ook elders in Oekraïne in het offensief te gaan.

De Oekraïense legerleiding zei gisteravond dat de Russen nog altijd proberen om Avdiivka te omsingelen. In het bijzonder proberen ze de afvalberg van de plaatselijke kolenmijn te veroveren, om van daar af de verdedigers van het stadje te bestoken. 

Ook het ISW constateert dat de Russen niet van opgeven willen weten, ze willen Avdiivka beslist in handen zien te krijgen. Ze vallen ook geregeld vanuit de lucht aan, maar de Oekraïense soldaten houden stand. Er zouden gisteren twintig Russische aanvallen zijn geweest bij Stepove, Avdiivka, Tonenke en Sierverne die alle werden afgeslagen.

Veiligheidsadviseur John Kirby van de Amerikaanse president Joe Biden bevestigt ook dat het Oekraïense leger bij Avdiivka nog altijd stand houdt, maar hij voegde daar aan toe dat niet uitgesloten is dat de Russen in de komende maanden toch enige tactische terreinwinst weten te behalen in de provincie Donetsk. 

Bron: Oekrajinska Pravda, ISW

Geen opmerkingen: