vrijdag 20 oktober 2023

Britten: verlies helikopters flinke klap voor Russen

De Britse militaire inlichtingendiensten zeggen dat Rusland een flink verliesheeft geleden door de Oekraïense aanvallen van afgelopen dinsdag met Amerikaanse ATACMS langeafstandsraketten op vliegvelden bij Berdjansk en Loehansk. Vooral de aanval op het vliegveld bij Berdjansk hakt er in met negen verloren militaire helikopters. Op het vliegveld bij de stad Loehansk zouden nog eens vijf helikopters zijn vernield. 

De Britten menen dat hierdoor de slagkracht van de Russen aanzienlijk is verminderd. De Oekraïense troepen hebben veel last van luchtaanvallen. De Russen hebben tot nu toe weinig gebruik gemaakt van gevechtsvliegtuigen - waarvan er overigens in tien dagen tijd vijf uit de lucht zijn geschoten - en meer van de helikopters. Ze zetten de heli's niet alleen in voor gevechtsdoeleinden, maar ook voor de bevoorrading van hun troepen. 

'Gezien de moeizame militaire productie lijkt het niet mogelijk om op korte tot middellange termijn nieuwe helikopters in Oekraïne te stationeren', aldus de Britse inlichtingendiensten. Dat gaat nog meer problemen opleveren voor de beschikbare vliegtuigen en helikopters en hun bemanningen die toch al doodop. Bovendien constateren ze dat de Russen gedwongen zullen zijn om hun operationele bases verder weg van de frontlijn te plaatsen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: