zondag 8 oktober 2023

Aanval op Israel is slecht nieuws voor Oekraïne

De aanval van Hamas op Israel is slecht nieuws voor Oekraïne. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). Het Kremlin zal de aanval gebruiken voor z'n propaganda met 'bewijzen' dat de aandacht en steun van het Westen voor Oekraïne aan het afnemen is. De propagandamachine werd gisteren meteen opgestart, vooral met de beschuldiging dat het Westen de conflicten in het Midden-Oosten heeft verwaarloosd om de volle aandacht te geven aan steun voor Oekraïne.

Ex-president Dmitri Medvedev, tegenwoordig de tweede man van de Russische veiligheidsraad, zei dat de Verenigde Staten en diens bondgenoten zich meer bezig moeten houden met het bereiken van een akkoord tussen Israel en de Palestijnen en zich niet bemoeien met Russische aangelegenheden door Oekraïne militair te steunen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde het Westen van het 'blokkeren' van het 'kwartet' van Rusland, Verenigde Staten, Europese Unie en de Verenigde Naties dat voor vrede in het Midden-Oosten zou moeten zorgen. Daar ligt dus de schuld voor deze geweldsuitbarsting, aldus het ministerie.

De Russische propagandist Sergej Mardan bevestigt de opvatting van het ISW dat Rusland profiteert van de geweldsuitbarsting in Israel en de Gazastrook omdat de wereld 'voorlopig niet meer kijkt naar wat er in Oekraïne gebeurt en zich voor de zoveelste keer focust op het blussen van de eeuwige brand in het Midden-Oosten'. 

De analisten van het ISW verwachten dat het Kremlin de bevolking in Europa en de Verenigde Staten wil opstoken om de militaire steun aan Oekraïne te stoppen, om de Oekraïense bevolking te ontmoedigen door te stellen dat hun land de internationale steun kwijtraakt en om de Russische bevolking voor te houden dat Oekraïne de internationale steun zal verliezen.

De Russische nieuwsvoorziening en ook de militaire bloggers focussen zich nu volledig op de aanval van Hamas op Israel. Maar het valt volgens het ISW niet te voorspellen of dit van lange duur is, afhankelijk van wat zich de komende dagen en weken gaat afspelen in Israel en de Gazastrook.

Ook in Nederland is de aandacht voor Oekraïne gisteren volledig verdrongen door de gebeurtenissen in Israel. Een opmerking van presentatrice Raisa Blommesteijn van de omstreden omroep Ongehoord Nederland op X (voorheen Twitter) trok de aandacht. Duidelijk bedoeld om het Russische geweld in Oekraïne te bagatelliseren: 'M’n hele tijdlijn staat vol met de meest grafische en gruwelijke beelden uit Israël. Geeft toch te denken dat er in één dag al veel meer en expliciet beeldmateriaal is dan na ruim anderhalf jaar oorlog in Oekraïne.'

Bron: ISW, X

Geen opmerkingen: