donderdag 12 oktober 2023

Alle 59 slachtoffers Hroza geïdentificeerd

Alle 59 slachtoffers van de Russische raketaanval van vorige week donderdag op het dorp Hroza zijn geïdentificeerd. Dat hebben minister Ihor Klimenko van Binnenlandse Zaken en politiewoordvoerster Mariana Reva vanmiddag bekend gemaakt. Alle slachtoffers zijn inwoners van Hroza. 'Hele families zijn gedood', aldus Klimenko.

Negentien van hen moesten aan de hand van DNA van familieleden worden geïdentificeerd, bij twee slachtoffers zonder directe familie moest dat gebeuren met DNA op gebruiksvoorwerpen uit hun woningen. Van een 60-jarige man werden twintig lichaamsdelen teruggevonden. 

Het café waar de slachtoffers zich bevonden was eigenlijk gesloten, maar werd voor de begrafenis van een gesneuvelde soldaat uit Hroza opengesteld. Een voltreffer van een Russische Iskander-raket doodde de meeste aanwezigen. Er liggen nog vijf zwaargewonden in een naburig ziekenhuis. 

Twee broers van 30 en 23 jaar hebben volgens de staatsveiligheidsdienst SBOe informatie over de wake in het plaatselijke café doorgegeven aan de Russen. Wellicht in de veronderstelling dat er veel soldaten aanwezig zouden zijn. Er zijn evenwel alleen burgers slachtoffer geworden van de aanval.  De broers zijn afkomstig uit Hroza, maar eerder uitgeweken naar Rusland vanwege de pro-Russische opstelling van de oudste van de twee.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: