maandag 23 oktober 2023

'Generaal Gerasimov ontsnapte aan liquidatie'

De Russische generaal Valeri Gerasimov.
De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe zit volgens de Washington Post achter tientallen liquidaties van Russen. De meest 
geruchtmakende liquidatie was die van Daria Doegina, dochter van de ultranationalist Alexander Doegin die in augustus vorig jaar in Moskou het eigenlijke doelwit van de aanslag met een autobom was. Net als haar vader stond ook Daria Doegina pal achter de Russische invasie.

De SBOe zou ook hebben geprobeerd om de chef van de generale staf van het Russische leger te doden. Valeri Gerasimov was in april vorig jaar op bezoek bij de Russische troepen in Oekraïne. Het lukte wel om de hoge marineofficier Stanislav Rzjitski in Krasnodar te vermoorden, evenals de Russische militaire blogger Vladlen Tatariski in een café in Sint Petersburg. 

De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe en de militaire inlichtingendienst GOeR werken volgens de Washington Post - die zich zegt te baseren op anonieme bronnen - nauw samen met de CIA. De Amerikaanse geheime dienst zou al jaren agenten van de beide Oekraïense diensten trainen en van geavanceerde apparatuur voorzien. De bronnen verzekeren dat de CIA niets van doen heeft gehad met de liquidaties. Er zou zelfs zijn gewaarschuwd dat Gerasimov niet omgebracht mocht worden, omdat te verregaande gevolgen zou hebben. 

Een voormalige Oekraïense hoge inlichtingenofficier zegt in een reactie dat 'we onze internationale partners nooit hebben betrokken bij onze geheime operaties, met name die achter de frontlijn'. Vasil Maljoek, hoofd van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst, zegt in een reactie dat 'alle doelen van de SBOe volstrekt legitiem zijn, we doen er alles aan om er voor te zorgen dat alle verraders, oorlogsmisdadigers en collaborateurs worden gestraft.'

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: