zaterdag 21 oktober 2023

ISW vraagt zich af wat Russen bezielt bij Avdiivka

Ondanks zware verliezen blijft het Russische leger proberen het mijnstadje Avdiivka te veroveren. Volgens het Institute for the Study of War (ISW) 'geloven de Russen dat ze daadwerkelijk in staat zijn om Avdiivka te veroveren of dat de legerleiding niets geeft om het verlies van mensenlevens en wapens en geen prioriteiten weet te stellen bij het kiezen van de aanvalsdoelen'. De analisten van het ISW constateren wel dat het Russische leger recent 'enige terreinwinst' heeft geboekt. 

Geolocatie van gisteren toont aan dat ze iets hebben gewonnen ten westen van Krasnohorivka, 5 kilometer noordelijk van Avdiivka. Russische militaire bloggers en een Oekraïense militaire waarnemer zeggen dat Russische troepen een Oekraïense versterking bij de afvalberg even ten noordoosten van Avdiivka hebben ingenomen. Ook zouden ze dichterbij een treinstation noordelijk van Avdiivka zijn gekomen en terrein hebben gewonnen bij het restaurant Tsarska Ochota iets ten zuiden van Avdiivka.

Een bekende Russische militaire blogger zegt dat de Russen zonder succes aanvielen bij Sieverne (6 kilometer westelijk van Avdiivka), bij Stepove (8 kilometer noordwestelijk) en bij Novokalinove (11 kilometer noordwestelijk). Andere militaire bloggers claimen dat de Russen tot op een kilometer de Stepove-Berditsji linie zijn genaderd op 8-10 kilometer noordwestelijk van Avdiivka. Dat zou donderdag zijn gebeurd, terwijl gisteren nog steeds werd gevochten bij Berditsji.

De generale staf van het Oekraïense leger zegt dat Russische aanvallen zijn afgeslagen bij Avdiivka, Novokalinove, Stepnoje, Pervomajske en Sieverne. Donderdag zouden 49 Russische tanks en meer dan 100 pantserwagens zijn vernield. Bij gevechten in de omgeving van Avdiivka zouden 900 Russische soldaten zijn gedood. De Russen zouden 'in het veld' proberen om kapotte wapens weer aan de gang te krijgen. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, ISW

Geen opmerkingen: