zondag 8 oktober 2023

'We krijgen ongekende aantallen drones op ons af'

Oekraïne moet er rekening mee houden dat het in de komende maanden te maken krijgt met ongekend grote aantallen 
aanvallen met drones. Deze waarschuwing komt vandaag van Joeri Ihnat, woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht. Hij baseert dat op de afgelopen septembermaand toen er 500 aanvallen waren met drones, terwijl de Russen afgelopen winter aanvielen met 1.000 drones van Iraanse makelij. 'We maken ons zorgen om deze toename', aldus Ihnat vanmorgen op de nationale televisie.

Rusland viel het Oekraïense energienet afgelopen winter en voorjaar aan met raketten en drones. Dat had als resultaat dat huishoudens vaak geen elektriciteit hadden of voor hooguit drie uur per dag. In veel huishoudens was er ook geen verwarming en kraanwater. 

Volgens energieminister Herman Haloesjtsjenko werd ongeveer 50 procent van alle energievoorzieningen - centrales en transformatorstations - vernield. Inmiddels is zo'n 80 procent van het energienetwerk weer volledig in gebruik. Met financiële steun vanuit het buitenland, zo'n 2,1 miljard euro, zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd en voorbereidingen getroffen om de gevolgen van nieuwe Russische aanvallen op te vangen. 

Premier Denis Sjmihal meent dat Oekraïne nu beter voorbereid is, onder meer met een betere luchtverdediging. Maar, waarschuwde hij al, niet elke energiecentrale kan beschermd worden en er zal schade zijn. Een eerste Russische aanval is er inmiddels geweest. Daarbij werd het energienetwerk in de provincies Kyiv,  Zjitomir en Rivne beschadigd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: