vrijdag 27 oktober 2023

Overleg met Nederland over luchtafweer en F-16's

Nederlandse en Oekraïense vertegenwoordigers gaan dit weekeinde bespreken wat Nederland kan doen om Oekraïne ook op de lange duur tegen Rusland te beschermen. Het overleg moet uitmonden in afspraken over bijvoorbeeld steun voor de luchtmacht en de luchtafweer. Nederland wil Oekraïne van F-16's voorzien en heeft onder meer Patriot-afweergeschut naar het land gestuurd.

Dit weekend beginnen de gesprekken tussen de twee nationale veiligheidsadviseurs op Malta, zei demissionair premier Rutte voorafgaand aan de EU-top in Brussel, waar naast de situatie in het Midden-Oosten ook de oorlog in Oekraïne aan bod komt. 'We kijken in de eerste plaats naar lucht, dus F-16's, we kijken naar luchtafweer.' Rutte tekent aan dat de Nederlandse bijdrage aan de veiligheidsgaranties voor Oekraïne 'natuurlijk bescheiden' is.

Nederland wil de besprekingen zo snel mogelijk afronden. De afgelopen maanden is er volgens Rutte achter de schermen al veel voorbereidend werk verzet. 'Het is vitaal dat we niet de aandacht laten verslappen voor deze strijd voor onze veiligheid en onze waarden, want dat stopt niet met Oekraïne als Poetin succesvol is.'

Bron: NOS, foto: website president

Geen opmerkingen: