woensdag 25 oktober 2023

Peiling: optimisme over effect corruptiebestrijding

Ruim de helft van alle Oekraïners (59 procent) vindt dat er serieuze pogingen worden gedaan om de corruptie in het land te bestrijden en dat er positieve ontwikkelingen zijn. Daar staat tegenover dat een derde van de bevolking (34 procent) meent dat de meest recente corruptiegevallen hebben aangetoond dat er geen hoop is dat de situatie verbetert. Dit blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS.

Er is minder optimisme in het midden, zuiden en oosten van het land dan in het westen, waar 65 procent positief is over de corruptiebestrijding en 32 procent negatief. In het midden van het land is dat 60 tegen 34 procent, in het zuiden 53 tegen 40 procent. In het oosten is de groep die optimistisch is maar een ietsje groter dan de pessimistisch gestemden: 49 tegen 45 procent.

Uit de peiling blijkt volgens KIIS een relatie te bestaan tussen de bereidheid om grondgebied af te staan aan Rusland in ruil voor vrede en de corruptiebestrijding. Het blijkt dat 25 procent van de ondervraagden die vinden dat de corruptie niet uit te roeien valt bereid is om grondgebied af te staan. Onder de Oekraïners die vinden dat wel voortgang wordt geboekt bij het aanpakken van de corruptie is slechts 4 procent bereid grondgebied af te staan.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: