maandag 30 oktober 2023

'4.000 Russische soldaten gedood bij Andriivka'

Er zijn al zo'n 4.000 Russische soldaten gesneuveld bij de strijd om het stadje Avdiivka. Dat heeft de Oekraïense minister Roestem Oemerov gezegd in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin. Eerder al verklaarde president Volodimir Zelenski dat het Russische leger minstens een brigade is kwijtgeraakt. Een brigade in het Russische leger telt tussen de 2.000 en 8.000 soldaten. 

De Russen proberen al wekenlang om Avdiivka in handen te krijgen, omdat het de 'sleutel' is om de hele provincie Donetsk in handen te krijgen. Tot nu toe is dat zonder al te veel succes, maar dus wel ten koste van grote verliezen, ook in materieel. De Britse militaire inlichtingendiensten constateren dat 'de politieke leiding eist dat meer grondgebied wordt veroverd, maar het leger heeft daarvoor onvoldoende slagkracht'. Dat heeft weer tot gevolg dat nationalistische militaire bloggers in Rusland 'zware kritiek hebben op de militaire verrichtingen'. 

Het Oekraïense leger meldt gisteren meer dan 50 Russische aanvallen te hebben aangevallen bij Avdiivka en het dorp Robotinje in de provincie Zaporizja. Ook waren er veel luchtaanvallen op Oekraïense posities. Volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) heeft het Oekraïense leger terreinwinst geboekt in het gebied ten zuiden van Andriivka en Bachmoet. 

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda, ISW

    Geen opmerkingen: