maandag 16 oktober 2023

'Nog geen sprake van stroomonderbrekingen'

Het
Oekraïense ministerie van Energie ontkent dat er alweer geplande stroomonderbrekingen zijn, zoals afgelopen winter vaak het geval was telkens nadat Rusland het energienetwerk had aangevallen met raketten en drones. Het ministerie reageert op berichten over blackouts op sociale media en zegt dat er voldoende capaciteit op het netwerk is. De bevolking wordt opgeroepen om op z'n hoede te zijn en alleen te vertrouwen op informatie van officiële bronnen.

Geplande stroomonderbrekingen zijn volgens het ministerie alleen nodig als het energienetwerk forse schade heeft opgelopen en er zuinig met elektriciteit moet worden omgesprongen om wat van het netwerk intact gebleven is niet te overbelasten. Technische problemen of extreem weer kan ook aanleiding zijn om geplande stroomonderbrekingen toe te passen. 

Energieminister Herman Haloesjtsjenko zei afgelopen donderdag nog dat nieuwe Russische raketaanvallen voor stroomuitval zullen leiden, maar dat die steeds van korte duur zal zijn omdat de energiebedrijven en de hulpdiensten goed voorbereid zullen zijn. Hij verwacht niet dat de Oekraïners weer langdurig zonder stroom en (stads)verwarming zullen zitten, zoals afgelopen winter vaak het geval was.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: