donderdag 26 oktober 2023

Graancorridor gesloten: te gevaarlijk voor schepen

Oekraïne laat geen schepen meer langs de nieuwe graancorridor over de Zwarte Zee varen vanwege het toegenomen gevaar van Russische gevechtsvliegtuigen. Volgens het consultancybedrijf Barva Invest zijn er al twee dagen geen schepen meer langs de tot nu toe veilig geachte route gegaan. 

Het Oekraïense leger spreekt van een 'ernstige bedreiging' en heeft een verbod uitgevaardigd nadat Russische vliegtuigen tot viermaal toe bommen dropten boven de Zwarte Zee. De Russische marine is vrijwel verdwenen van de Zwarte Zee na de succesvolle Oekraïense aanvallen met zeedrones, maar het gevaar voor de scheepvaart komt nu in toenemende mate vanuit de lucht. 

Na het beëindigen van de graandeal door Rusland heeft Oekraïne gezocht naar andere manieren om graan en andere landbouwproducten uit te voeren, onder meer via de havens aan de Donau. Rusland viel vervolgens deze havens aan om de export te belemmeren. 

Vervolgens werd een veilig geachte corridor aangewezen die grotendeels over de territoriale wateren van Roemenië en Bulgarije gaat. Deze maand gingen drie havens aan de Zwarte Zee weer open voor vrachtvervoer. Tot nu dus, vanwege toegenomen gevaar.

Barva Invest laat weten dat de graanprijzen weer zullen stijgen als het net goed op gang gekomen scheepsvervoer weer stilvalt. Dat wordt ook bevestigd door de Oekraïense Graan Associatie dat inmiddels volgeladen schepen niet meer weg mogen uit de haven van Odesa. Boeren leiden 'immense schade'.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: