zondag 29 oktober 2023

Naftogaz stopt met gastransport naar Europa

Oekraïne stopt eind 2024 met het transporteren van Russisch aardgas naar Europa. Dat heeft het staatsbedrijf Naftogaz vandaag bekend gemaakt. Volgens Oleksi Tsjernisjov, voorzitter van de raad van bestuur, blijft het Russische staatsbedrijf Gazprom in gebreke door niet te betalen voor het pompstation Shoranivka dat zich in bezet gebied bevindt. 

'Daardoor krijgen we niet de noodzakelijke inkomsten om het gastransport naar Europa te laten functioneren', aldus Tsjernisjov in een interview met Radio Liberty. Er vloeit nog altijd Russisch aardgas naar een deel van Europa, onder meer naar Hongarije. Andere landen, zoals Nederland en België, doen het nu al enige tijd zonder aardgas uit Rusland. 

Ondanks dat Gazprom z'n financiële verplichtingen niet volledig nakomt blijft Naftogaz het Russische aardgas nog altijd naar Europa transporteren. 'Anders dan Gazprom komt Naftogaz de aangegane verplichtingen na en zullen we het bedrijf via de rechter alsnog dwingen om te betalen', aldus Tsjernisjov. 

De situatie blijft zoals ze is tot eind dit jaar, wanneer het contract tussen beide staatsbedrijven afloopt. Naftogaz wil niet verlengen, ook al niet omdat de Europese Unie vanaf 2027 helemaal geen Russisch aardgas meer wil inkopen. Om die reden wordt vanuit Europa ook niet aangedrongen op contractverlenging, zegt Tsjernisjov in het interview. Voor Oekraïne was het gastransport ooit een belangrijke inkomstenbron, die jaarlijks rond de 1 miljard euro in de staatskas liet vloeien.

Bron: Oekrajinska Pravda 

Geen opmerkingen: